Lianne over Nehalennia

© Tekst en foto´s op deze pagina: Lianne Sàla

Godin van het Water, Godin van mijn Bloed

Heel lang is Nehalennia onder de waterspiegel verborgen geweest, verloren, vergeten, overspoeld. Maar nu, in de golf van een nieuwe tijd, komt ze voorzichtig maar glorieus uit de branding weer boven het water van de Noordzee uit! Eindelijk wordt ze weer zichtbaar en kunnen wij haar opnieuw ervaren!

Beeld van de Godin Nehalennia in de tempel van Colijnsplaat Op het moment dat ik ben gaan graven naar de wortels van mijn familieboom, heb ik Nehalennia ontmoet. Mijn familie van mijn vaders kant, de Munck, komt uit Zeeland en heeft meerdere generaties in Colijnsplaat gewoond. Tegelijkertijd las ik een boek over opgravingen in Nederland en las ik voor het eerst over Haar. Toen ik vervolgens las dat Haar tempel destijds in de Romeinse stad Ganuenta, nabij het huidige Colijnsplaat, stond was het voor mij duidelijk dat ik me in Haar moest gaan verdiepen. Op een koude dag in het najaar bezocht ik voor het eerst de tempel en bracht mijn offers aan de voet van Haar beeltenis. Terwijl de gure en zilte Zeeuwse zeewind door de masten van de boten floot zong ik Haar naam en voelde ik dat ik thuis was. Mijn oog viel op het laatste gedeelte van Haar naam, waarin ik het anagram van mijn eigen naam ontdekte. Ze lonkte me naar het woeste Water van de Schelde en vertelde me dat Ze de ´Razende´ is. Later, tijdens een van de volgende bezoeken, maakte Ze me duidelijk dat ze natuurlijk ook de ´Trooster´ is. Nehalennia, Godin van het zo veelzijdige en symbolische Water. Inmiddels voelt Nehalennia als een deel van mij, ik bid tot Haar, mediteer met Haar, roep Haar aan in rituelen en ceremonies en heb een altaar voor Haar ingericht. Zij is de Godin van mijn Bloed, van mijn Bloedlijnen. De Godin van de overtocht, van het hier en daar, van het toen en van het nu. Nehalennia is herrezen uit Haar watergraf!

Nehalennia, een Godin van eigen bodem werd lang geleden, zelfs voor de tijd van de Romeinse bezetting van ons land, al door onze voorouders vereerd en aanbeden. De Romeinen omarmden onze inheemse Godin en zo kreeg ze een plek binnen de samenleving en religieuze beleving van die tijd.
Overzeese handelaren die naar Britannia voeren en lokale vissers vroegen haar om een veilige overtocht wanneer zij de soms woeste Noordzee op moesten. Als de vaart behouden was richten zij vervolgens zogenaamde votiefstenen op uit dankbaarheid en om hun geloftes aan haar in te lossen. Haar tempel stond destijds in de Romeinse nederzetting Ganuenta in de monding van de Schelde, ter hoogte van waar nu het dorp Colijnsplaat ligt.
Ganuenta, en de tempel zijn vele eeuwen geleden al geheel het water ingezonken. Vanaf de jaren ´70 zijn er votiefstenen opgedoken en komt langzaam Nehalennia ook in ons bewustzijn weer steeds meer naar het oppervlak.


Verbinden met Nehalennia

Nehalennia, Godin van het Water, laat zich vinden langs de kust van de Noordzee, langs de Schelde. Maar ook bij meren, stromen en zelfs in de regen. Daar waar Water is, is Nehalennia. Water wordt vaak gebruikt als symbool voor emoties en intuitie; stromend. Maar ook voor bloed en tranen; dat wat vloeit in ons. Zo zie en ervaar ik Nehalennia dan ook echt als wezenlijk deel van mijzelf.

Zoals ze destijds de zeelieden veilig overbracht, kan ze ook nu, in onze moderne tijd, onze Stuurvrouwe zijn. Als stormen in ons leven hoge golven opwerpen kan Zij je er doorheen loodsen en wanneer je langs de stranden, op de dijken en in de duinen loopt kan Zij je vullen met een nieuwe wind van inspiratie. Je kunt stilletjes Haar naam fluisteren langs de oevers of op het strand. Je kunt mediteren en Haar in gedachten bij je laten of een natuurlijk offer (denk aan appels, schelpen of een zelf gebakken brood) aan Haar brengen, op het strand of in Haar tempel. Of alleen al je handpalmen op je polsen leggen en de bloedstroom visualiseren. Het draait uiteindelijk altijd om de intentie en de oprechtheid van je eigen hart wanneer je Haar zoekt, Nehalennia laat zich wel vinden.


Nehalennia´s Oogsteest

Op 24 september 2016 vierden we Nehalennia´s Oogstfeest bij de tempel in Colijnsplaat. Met een groep van 5 heel uiteenlopende, bevlogen en inspirerende vrouwen (Irma, Jade, Margaretha, Silvia en ikzelf) organiseren we voor de eerste maal sinds het bestaan van de tempel in Colijnsplaat weer een viering ter ere aan Nehalennia.

September is de maand van de fruitoogst; de appels en de peren zijn vol en sappig. September is ook de maand waarin de herfstequinox plaatsvindt, het moment waarop de dag en de nacht precies even lang zijn, voordat de dagen weer korter worden. In hedendaagse paganistische stromingen wordt deze dag van oogst en balans ook wel ´Mabon´ genoemd, één van de 8 jaarfeesten op het Jaarwiel.
Dit is een mooie periode om heel bewust je ´vruchten´ binnen te halen, te oogsten en de balans van het afgelopen in onszelf op te maken. Een periode om dankbaar te zijn en om het leven en de overvloed te vieren! Nehalennia staat op de gevonden votiefstenen vaak afgebeeld met appels en peren, als symbool van vruchtbaarheid, overvloed en haar voedende moederliefde. Een geweldige link met dat wij vieren in september! De oogst van ons emotioneel, spiritueel en fysieke werken van het afgelopen jaar.

Van harte nodig ik je uit om dit Oogstfeest met ons te vieren; het wordt een fantastische dag vol symboliek, verbinding met Nehalennia en met elkaar. De dag zal gevuld zijn met diverse activiteiten (ritueel, workshops, dans en potluck) op en rond het strand, met de zilte geur van het zeewater steeds als onze metgezel...

-LdM-


© Tekst en foto´s op deze pagina: Lianne Sàla